ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Που θα ειναι ορατή η έκλειψη. Ποιες οι βασικές επιρροές;

Που και πότε θα είναι ορατή η έκλειψη

Απο την Καλλιόπη Τσικνάκη

Η σεληνιακή έκλειψη της 26ης Μαΐου 2021 είναι μια ολική έκλειψη, η οποία θα είναι ορατή  στη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και θα γίνει στις 11:19:53.

Το επίκεντρο θα είναι στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φίτζι και η διάρκεια της θα είναι 14 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, η συνολική της διάρκεια θα είναι μεγαλύτερη των τριών ωρών, αν υπολογίσουμε και τον χρόνο κατά τον οποίο η Σελήνη θα είναι μερικώς καλυμμένη από τη σκιά της Γης. Η επιρροή της έκελιψης θα είναι περίπου 3,5 μήνες.

Η έκλειψη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η έκλειψη δεν θα είναι ορατή και θα σημειωθεί στις 14.13 με βάση τις γεωγραφικές

συντεταγμένες της Αθήνας.

Η οικογένεια αυτή των εκλείψεων συνδέεται με μεγάλα γεγονότα όπως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

Η οικογένεια της έκλειψης

Η συγκεκριμένη έκλειψη ανήκει με βάση τους κύκλους των εκλείψεων στον σεληνιακό Σάρος 121. Οι Σάρος είναι μια ταξινόμηση των εκλείψεων ανάλογα με την περιοδικότητα και την επαναληψιμότητα τους και κάθε Σάρος ισοδυναμεί με έναν κύκλο 18 ετών, 11 ημερών και 8 ωρών ή με 223 σεληνιακούς μήνες.

Όπως είναι γνωστό, όταν οι δεσμοί της Σελήνης απέχουν 5ο από τα φώτα η έκλειψη είναι συνήθως ολική και αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της σελήνης συναντά την εκλειπτική του ηλίου- στην ολική σεληνιακή έκλειψη η σκιά της Γης καλύπτει πλήρως τον σεληνιακό δίσκο.

Η τελευταία από τις μεγάλες 

Η επερχόμενη έκλειψη θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη του Σάρος 121 και η επόμενη που θα σημειωθεί στον ίδιο κύκλο θα γίνει στις 6 Ιουνίου του 2039 και θα είναι μερική. Οι ολικές εκλείψεις θεωρούνται πιο δυνατές ως προς την επιρροή και τα αποτελέσματα. Η προηγούμενη έκλειψη στον ίδιο Σάρος έγινε στις 16 Μαΐου του 2003 και αν σας επηρέασε τότε πιθανά να σας επηρεάσει και η τωρινή κατά παρόμοιο τρόπο. Η αρχική έγινε το 1047 και πρόκειται για μια σειρά που θα δώσει συνολικά 82 εκλείψεις, με τη φετινή να είναι η 55η. Ο κύκλος των συγκεκριμένων  εκλείψεων είναι Νοτίου δεσμού και θα ολοκληρωθεί το 2508.

Η Ματωμένη Υπερ-πανσέληνος

Μια ολική σεληνιακή έκλειψη αποκαλείται και «Ματωμένη Σελήνη» ή «Ματωμένη Πανσέληνος» (Blood Moon) λόγω του κοκκινωπού χρώματος που παίρνει το φεγγάρι κατά τη διάρκεια του φαινομένου. Ο ίδιος όρος χρησιμοποιείται και για να περιγράψει 4 διαδοχικές ολικές σεληνιακές εκλείψεις.

Επιπλέον η πανσέληνος αυτή αποκαλείται και Υπερ-Σελήνη ή Υπερ-πανσέληνος (Super Moon) μιας και η τροχιά  της σελήνης θα βρίσκεται πολύ κοντά στη Γη κάτι που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο τη γοητεία της αφού θα φαίνεται πιο λαμπερή και πιο μεγάλη. Υπερπανσελήνους στη διάρκεια του 2021 έχουμε 4: του Μαρτίου, του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Lunar_Saros_121

https://eclipse.gsfc.nasa.gov/LEsaros/LEsaros121.html

https://www.timeanddate.com/eclipse/blood-moon.html

https://www.timeanddate.com/eclipse/lunar/2021-may-26

https://www.nbcnews.com/mach/science/what-supermoon-when-how-view-special-full-moon-ncna864381

Αρέσει σε %d bloggers: