Σεληνιακή Έκλειψη της 26ης Μαΐου 2026: Μια κλασική προσέγγιση
Απο την Βίρνα Κουτράκου
Στις 26/5 κ ώρα Ελλάδος 14.13 το μεσημέρι λαμβάνει χώρα η πρώτη έκλειψη για το 2021, μια ολική έκλειψη Σελήνης, η οποία, δεδομένου ότι γίνεται μεσημέρι δική μας ώρα, δεν είναι ορατή απ’ την Ελλάδα.
Η Έκλειψη αυτή ανήκει στην Σεληνιακή σειρά 121 Saros που ξεκίνησε στις 6/10/1047 κ θα ολοκληρωθεί στις 18/3/2508, μία σειρά με διάρκεια 1460 χρόνια που έχει δώσει ή θα δώσει συνολικά 82 σεληνιακές εκλείψεις. Στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε αυτό που γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο ότι αν μια σειρά σεληνιακών εκλείψεων έχει μονό αριθμό saros, τότε είναι εκλείψεις νοτίου δεσμού. Η μητρική εκείνη έκλειψη έγινε στην 18ο.43΄Κριού, σε κυβέρνηση δηλαδή του Άρη, σε ανοικτή σύνοδο με Ποσειδώνα, το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ο Κρόνος από την 1ο Αιγόκερω ήταν σε αύξον τετράγωνο προς τον Ουρανό, στην 3ο Ζυγού. Ήταν δλδ μία έκλειψη που ασχέτως διακυβερνήσεων σχετιζόταν με τον συνοδικό κύκλο του Κρόνου με τον Ουρανό, μοτίβο που θα ξαναδούμε (άρα ενισχύεται) κ στην έκλειψη που γίνεται τώρα.

Η έκλειψη γίνεται στην 05ο.25΄Τοξότη, σε σύνοδο με τον Νότιο δεσμό, στο ζώδιο του Δία κ σε όριο του Δία, σε τριπλότητα Ηλίου κ σε δεκανό Ερμή. Ο Κυβερνήτης της έκλειψης Δίας, έχει μπει στην νυκτερινή κατοικία του, στους Ιχθύες, κ είναι κ ο τελευταίος πλανήτης με τον οποίο η Σελήνη σχημάτισε όψη (τετράγωνο) πριν πάει στην αντίθεση της με τον Ήλιο, άρα την δική του ενέργεια μεταφέρει. Ουσιαστικά, η έκλειψη αυτή είναι διπλά Διική, διότι κ συμβαίνει στον Τοξότη αλλά κ ο Δίας είναι η κορυφή του Ταυ-τετραγώνου της αντίθεσης των Φώτων κ βρίσκεται σε δικό του ζώδιο.
Το Αραβικό μέγαρο στο οποίο βρίσκεται είναι το 20ο τροπικό το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Αφροδίτης. Η αντισκιά της σελήνης είναι στις 24ο.35΄Αιγόκερω όπου δεν κάνει κάτι (για όσους δεν γνωρίζουν το αντικείμενο των αντισκιών, πρόκειται ουσιαστικά για μοίρες του ζωδιακού που έχουν τις ίδιες ώρες κ λεπτά, δλδ την ίδια διάρκεια, ημέρας κ νύχτας κ προκύπτει από την συμμετρία των ηλιοστασίων, η ανοχή δε που δίνουμε είναι αυστηρά 1ο μοίρα, ακριβώς με την λογική ότι στην επόμενη μοίρα η διάρκεια της ημέρας/νύχτας διαφοροποιείται). Αν δούμε κ το δωδεκατημόριο στο οποίο αντιστοιχεί, είναι η 5ο Υδροχόου, σε ζώδιο Κρόνου, όμως όχι σε κλειστή σύνοδο μαζί του.
Άρα, από αυτά που είδαμε μέχρι στιγμής, η Σελήνη δεν βλάπτεται από τους πλανήτες τουλάχιστον εκείνους που ασκούν διακυβέρνηση επάνω της. Αν πάμε τώρα στις όψεις που δέχεται η Σελήνη, η οποία είναι πολύ γρήγορη, άρα φέρνει κ γρήγορα τα αποτελέσματά της, θα δούμε ότι η πρώτη Πτολεμαΐκή όψη στην οποία θα πάει, είναι ένα εξάγωνο με τον Κρόνο κ στην συνέχεια η αντίθεση της με την Αφροδίτη κλπ.
Αν εξετάσουμε το θέμα πιο σύγχρονα, θα δούμε ότι δέχεται μία όψη 135ο μοιρών (ενάμιση τετράγωνο, ή 8η αρμονικής) από τον Άρη. Στην κλασική αστρολογία (και με την ευκαιρία, να πούμε εδώ ότι ως «κλασική αστρολογία» ορίζεται όλη η παραδοσιακή, δλδ Βαβυλωνιακή, Ελληνιστική, Βυζαντινή, Αραβική, Μεσαιωνική κ αρκετοί μελετητές κατατάσσουν κ την Αναγεννησιακή, μέχρι δλδ κ τον 17ο αιώνα όπου θεωρούν ότι από εκεί κ μετά, ξεκινάει η σύγχρονη, με την ανακάλυψη των 3 υπερβατικών πλανητών κ τον Άλαν Λήο) αυτήν την όψη δεν την λαμβάνουμε υπόψη μας γιατί δεν είναι Πτολεμαΐκή. Αντί αυτής, θα λέγαμε ότι ο Άρης είναι στην κατοικία της Σελήνης, (κ σε πτώση), αλλά βρίσκονται σε «ζώδια αποστροφής» (τα οποία δλδ δεν επικοινωνούν με Πτολεμαΐκή όψη), άρα η σελήνη δεν τον βλέπει για να τον κυβερνήσει, οπότε ο Άρης είναι σχετικά ανεξέλεγκτος. Τον επιμαρτυρά όμως, δλδ τον βλέπει χωρίς όμως να σχηματίζει όψη, ο Δίας από ζώδιο αντίθεσης, ο οποίος είναι ο κυβερνήτης του από έξαρση κ όριο, οπότε η όποια ζημιά μπορεί να κάνει ο Άρης περιορίζεται πολύ.
Βλέποντας τον Ήλιο της έκλειψης, παρατηρούμε ότι βρίσκεται σε ζώδιο κ όριο Ερμή, σε τριπλότητα Κρόνου κ σε δεκανό Δία, ενώ ούτε ο Ήλιος (όπως κ η Σελήνη) βρίσκεται σε σύνοδο με κάποιον σημαντικό απλανή. Ο κυβερνήτης του Ηλίου, Ερμής, βρίσκεται επίσης στην κατοικία του, σε κλειστή συγκλίνουσα σύνοδο με την Αφροδίτη (η οποία θα ολοκληρωθεί κατά την ημέρα της στάσης του), στους Διδύμους, είναι όμως εξασθενημένος καθώς έχει ήδη πολύ χαμηλή ταχύτητα δεδομένου ότι σε 3 μέρες μετά τη έκλειψη θα σταματήσει κ την 4η μέρα θα γυρίσει ανάδρομος. Επίσης, σύμφωνα με την κλασική θεωρία, τόσο ο Ήλιος. όσο κ η Αφροδίτη αλλά κ ο Ερμής δέχονται ανώτερο τετράγωνο από τον Δία στους Ιχθύες. Το ανώτερο τετράγωνο προέρχεται από το ζώδιο που βρίσκεται 4 ζώδια πίσω από εκείνο που μας ενδιαφέρει, ή πιο απλά, από το προηγούμενο ζώδιο της τετραπλότητας, κ το χαρακτηριστικό του, πέραν του ότι είναι πολύ ισχυρό είναι ότι δεν έχει ανοχές! Δηλαδή όταν υπάρχει αυτή η συνθήκη, σε οποιαδήποτε μοίρα κ αν είναι κάποιος πλανήτης (εδώ η Δίας στην 1ο Ιχθύων) κάνει τετράγωνο με οποιοδήποτε πλανήτη δέχεται αυτό το ανώτερο τετράγωνο (εδώ ο Ήλιος στην 5ο , η Αφροδίτη στην 21ο κ ο Ερμής στις 24ο Διδύμων). Άφησα σκοπίμως εκτός τον Ποσειδώνα γιατί σε αυτόν θα αναφερθώ αργότερα.
Πάμε να δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά που γράψαμε: Η σελήνη υφίσταται έκλειψη ενώ βρίσκεται ακόμα σε βόρειο πλάτος, το οποίο όμως θα μηδενίσει εντός της ημέρας, μόλις βρεθεί στις 10ο Τοξότη, σε απόλυτη σύνοδο με τον νότιο δεσμό της, όπου μετά θα περάσει σε νότιο πλάτος: Αυτό την γεμίζει με συναισθήματα αλλά κ με σκέψεις που έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος, που θέλουν να αναδυθούν από το υποσυνείδητο στο συνειδητό, κ να αρχίσει να πράττει με βάση αυτά. Η αίσθηση είναι πως κάτι έχει ολοκληρωθεί κ από αυτήν την ολοκλήρωση έχουμε αποκομίσει γνώση κ σοφία, κ αυτό που έχει απομείνει πια δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την νεοαποκτηθείσα σοφία, δεν μας αγγίζει πια, άρα δεν έχει κ θέση στην ζωή μας, οπότε πρέπει να φύγει, να αποβληθεί. Αυτό σχετίζεται με το τι εκλαμβάνει ο καθένας ως «Αλήθεια», με την θρησκεία, τις πεποιθήσεις, την προσωπική φιλοσοφία, αλλά κ το πώς ο καθένας επιλέγει να επεκταθεί σε όλα τα θέματα. Επισημάνθηκε από την αρχή ότι η έκλειψη αυτή είναι διπλά Διική! Έτσι περιμένω ότι η ενέργεια της θα είναι υπερβολικά πολλή, σε βαθμό που να μην μπορούμε να την διαχειριστούμε εύκολα κ σίγουρα όχι συνειδητά ακριβώς επειδή εμπλέκονται τόσο η Σελήνη όσο κ το ζώδιο των Ιχθύων, πάνω σε θέματα που μπορεί να μην είχαμε καν συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονταν την προσοχή μας, αλλά θα δράσουμε γιατί δεν γίνεται πια να τα αγνοούμε!
Πέραν αυτού του μοτίβου, έχουμε κ ένα ακόμα που σχετίζεται με το ανώτερο τετράγωνο του Δία (κ για όσους θέλουν να δουν κ τον Ποσειδώνα) από τους Ιχθύες προς τους πλανήτες που βρίσκονται στους Διδύμους, δεδομένου ότι κ οι ενέργειες του ζωδίου των Διδύμων είναι πολύ τονισμένες σε αυτόν τον χάρτη. Είναι η αβεβαιότητα, ακόμα κ η σύγχυση που επικρατεί για πάρα πολλές πληροφορίες που έχουμε δεχτεί κ τις οποίες, δεδομένης της δύσκολης κατάσταση του Ερμή, δεν ξέρουμε πώς ακριβώς να διαχειριστούμε κ να αξιολογήσουμε, οπότε το λογικό μας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει κ αναλαμβάνει το θυμικό μας κομμάτι (για εμένα είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι αυτή η έκλειψη προβάλλεται στον άξονα 7ου και 1ου του χάρτη της Ελλάδος του 1830 κ εκφράζει ακριβώς αυτό που ζούμε στην χώρα!). Δεν ξέρουμε ακόμα, όμως διαισθανόμαστε! Περνάμε από μία εσωτερική μεταβολή κ αλλάζουμε μέσα μας, αφήνοντας πίσω πράγματα περιττά που μας βαραίνουν κ πρέπει να φύγουν από πάνω μας για να μπορέσουμε να εξελιχθούμε κ να βρούμε έναν νέο σκοπό για τον εαυτό μας: ο Δίας διογκώνει κ επεκτείνει όλη αυτή την αλλαγή, κ η αλληλεπίδραση του με τον Άρη την επιταχύνει, κάνοντας μας να φέρουμε εμείς πιο κοντά με τις πράξεις μας τις εξελίξεις.
Ας δούμε τώρα αυτήν την έκλειψη σε σύγκριση με την μητρική της:

Θα έλεγα ότι η μητρική έκλειψη (ο χάρτης έχει μπει για Greenwich, λόγω του μηδενισμού του γεωγραφικού μήκους, που γίνεται εκεί, αλλά δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί η Μητρική έκλειψη πάντα συμβαίνει στην περιοχή ενός πόλου) μιλάει για ψευδαισθήσεις και απώλειες που πρέπει να συνειδητοποιηθούν κ να αφεθούν πίσω, ώστε να μπορέσει το άτομο να προχωρήσει. Οι κυβερνήτες των 2 Φώτων είναι σε σύνοδο, με τον Κυβερνήτη της Σελήνης (Άρη) να είναι σε δική του κυβέρνηση κ την κυβερνήτρια του Ηλίου (Αφροδίτη) να βρίσκεται σε αδυναμία, αλλά με αμφότερους τους Κυβερνήτες να είναι σε αποστροφή προς τα Φώτα, δλδ να μην τα βλέπουν ώστε να μπορούν να τους παρέχουν στήριξη.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η έκλειψη εκείνη συντονίστηκε με τον συνοδικό κύκλο Κρόνου/Ουρανού, ενός δύσκολου κύκλου που σχετίζεται με την Ελευθερία κ τον περιορισμό της, με δυσαρέσκειες κ εντάσεις, με καταναγκασμό κ επαναστάσεις, με βία που προέρχεται από υπερσυντηρητικές ομάδες κλπ Το τετράγωνο Κρόνου/Ουρανού επαναλαμβάνεται κ στον χάρτη της τωρινής έκλειψης, είναι όμως φθίνον που κ αυτό μας δείχνει τον επικείμενο επαναπροσδιορισμό, μόνον που αυτός, λόγω της φύσης των εμπλεκόμενων πλανητών αλλά κ ζωδίων δεν θα είναι καθόλου ομαλός. Το καλό όμως είναι ότι ενώ αυτό το τετράγωνο υπάρχει στον χάρτη (δείχνοντας μας ότι οι αλλαγές που επιφέρει αυτή η έκλειψη είναι επιτακτικές), οι 2 πλανήτες δεν έχουν καμία διακυβέρνηση επί της έκλειψης! Ενεργοποιούν όμως κάποια μεσοδιαστήματα του χάρτη της έκλειψης, αλλά δεν θα επεκταθούμε σε αυτά περισσότερο.
Κρατάμε λοιπόν ως συμπέρασμα από ό,τι έχουμε πει ότι η έκλειψη αυτή που δεν είναι καθόλου «κακή», ή δυσοίωνη, ακριβώς επειδή βρίσκεται υπό την Εξουσία του Δία, μας ωθεί επιτακτικά σε αλλαγές, πρώτα εσωτερικές που σχετίζονται με τις πεποιθήσεις κ την προσωπική μας φιλοσοφία, στο να ολοκληρώσουμε κύκλους, δείχνοντας συμπάθεια κ αποδοχή κ παρέχοντας συγχώρηση όπου χρειάζεται, ακόμα κ στον εαυτό μας, κ στην συνέχεια να προχωρήσουμε σε αλλαγές ζωής, που για να τις κάνουμε ενώ δεν έχουμε δεδομένα για το τι έρχεται, ούτε καν επαρκή πληροφόρηση, θα πρέπει να εμπιστευτούμε όχι την λογική μας, αλλά την διαίσθηση κ το Σύμπαν, ώστε να προχωρήσουμε στο μονοπάτι της προσωπικής εξέλιξης.
Πέραν αυτών, ο καθένας καλείται να κάνει κ θα κάνει αλλαγές στην ζωή του σε εκείνους τους τομείς που εκφράζει ο οίκος του χάρτη του στον οποίο προβάλλεται η 5ο Τοξότη, καθώς κ όποιος έχει Φώτα ή προσωπικούς πλανήτες από την 3ο έως την 7ο Τοξότη κ Διδύμου ή στην 4ο, 5ο 6ο μοίρα Παρθένου ή Ιχθύων.
Υποσχέθηκα όμως ότι θα έγραφα κ δυο λόγια για τον Ποσειδώνα: Ανήκει στους 3 υπερβατικούς (ή εξωκρόνιους) «πλανήτες» (καταχρηστικό το όνομα, δεδομένου ότι ο Πλούτωνας αστρονομικά δεν είναι πλανήτης, αλλά μαζί με τον μεγαλύτερο δορυφόρο του, τον Χάροντα, αποτελούν σύστημα πλανητοειδούς), κ ως εκ τούτου εκφράζει ενέργειες τις οποίες ούτε να κατανοήσουμε πλήρως μπορούμε, ούτε πολύ περισσότερο να συντονιστούμε κ να χειριστούμε. Έτσι, έχουμε αναλύσει τους 3 υπερβατικούς στα «στοιχεία» τους, θα λέγαμε, με βάση τις ιδιότητες τους ως προς τους 7 κλασικούς: ο Ποσειδώνας λοιπόν, είναι ένα αμάλγαμα των ιδιοτήτων της Σελήνης, της Αφροδίτης κ του Δία, κ έτσι αναλύεται: βλέπουμε τι ρόλο παίζει ο καθένας από αυτούς τους πλανήτες σε έναν χάρτη κ ποιος είναι ο πιο ισχυρός κ έτσι εκφράζεται ο υπερβατικός. Σε αυτόν τον χάρτη ισχυρότερος όλων είναι ο Δίας διότι βρίσκεται σε κυβέρνηση, οπότε ο Ποσειδώνας θα εκφραστεί μέσω του Δία. Αυτός είναι κ ο βασικός λόγος που ο Ποσειδώνας δεν χρειάστηκε να συμπεριληφθεί στην ανάλυση!