ΗΛΙΑΚΗ ΕΚΛΕΙΨΗ 10/6/21: ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Από την Βίρνα Κουτράκου
Την Πέμπτη 10 Ιουνίου κ ώρα 13.52 λαμβάνει χώρα η πρώτη έκλειψη Ηλίου για φέτος, μία δακτυλιοειδής έκλειψη διάρκειας 3 λεπτών κ 51 δευτερολέπτων. Αυτό το «δαχτυλίδι της Φωτιάς» θα ακολουθήσει ένα μονοπάτι που περνάει από τον Β. Καναδά, την Γροιλανδία, την Λαπωνία κ την Σιβηρία, ενώ ορατή θα είναι ως μερική έκλειψη Ηλίου από το μεγαλύτερο μέρος του Καναδά, το Β.Α. κομμάτι των Η.Π.Α., τον κεντρικό Ατλαντικό, την δυτική, βόρεια κ κεντρική Ευρώπη, μέχρι την Ρωσία κ την Κίνα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι ορατή.
Η Έκλειψη αυτή ανήκει στην Ηλιακή σειρά 147 Saros που ξεκίνησε στις 12/10/1624, είναι δλδ σχετικά νέα, κ θα ολοκληρωθεί στις 24/2/3049, μία σειρά με διάρκεια 1424 χρόνια που έχει δώσει ή θα δώσει συνολικά 80 ηλιακές εκλείψεις.

Στο σημείο αυτό να επαναλάβουμε αυτό που γράφτηκε σε προηγούμενο άρθρο ότι αν μια σειρά ηλιακών εκλείψεων έχει μονό αριθμό saros, τότε είναι εκλείψεις βορείου δεσμού. Η έκλειψη εκείνη είχε γίνει στις 19ο Ζυγού, σε κυβέρνηση Αφροδίτης, με την Αφροδίτη σε σύνοδο (στις 24ο Ζυγού), αλλά κ με τον Ποσειδώνα να μετέχει σε εξαιρετικά κλειστή σύνοδο προς τα Φώτα, στις 20ο Ζυγού, σε απόσταση μικρότερη της 1ο. ήταν δλδ μία έκλειψη που έφερε έντονη την Αφροδίσια κ Ποσειδώνια σφραγίδα. Ο Ζυγός όμως, όπως ξέρουμε είναι ζώδιο έξαρσης του Κρόνου, άρα την έκλειψη εκείνη κυβερνούσε από έξαρση ο Κρόνος, ο οποίος λίγους μήνες νωρίτερα είχε κάνει την σύνοδο του με τον Ουρανό στο ζώδιο του Λιονταριού. Ήταν δλδ μια έκλειψη που κ αυτή, πέραν της ενέργειας του Ποσειδώνα, έφερε κ την ενέργεια του συνοδικού κύκλου του Κρόνου/Ουρανού. Ήταν λοιπόν μία έκλειψη που έβαλε στο κάδρο το μοτίβο των διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά κ της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, της μη ορθής ή κ παραμορφωμένης αντίληψης των πραγμάτων, της ξαφνικής έντασης κ αστάθειας και της αλλαγής των πολιτισμικών προτύπων.
Η έκλειψη της 10ης Ιουνίου γίνεται στην 19ο.47΄του ζωδίου των Διδύμων κ ο χάρτης της έκλειψης για την Ελλάδα έχει ωροσκόπο Παρθένο (στις 26ο.37΄) κ ζενίθ στους Διδύμους, δλδ βλέπουμε ότι ο Ερμής κυβερνάει κ τα Φώτα αλλά κ τις γωνίες του χάρτη:

Πριν όμως πάμε στις διακυβερνήσεις, ας δούμε κάποια πιο γενικά χαρακτηριστικά του χάρτη: παρατηρούμε ότι έχουμε φόρτιση στο στοιχείο του Αέρα (Φώτα, Ερμής, Κρόνος) κ στο στοιχείο του νερού (Αφροδίτης, Άρης, Δίας κ μπορούμε να μετρήσουμε κ τον Ποσειδώνα, αν κ βρίσκεται σε κάθε ζώδιο για 14 χρόνια). Στο στοιχείο της Γης έχουμε μόνον τους άλλους 2 υπερβατικούς, Ουρανό κ Πλούτωνα (που επίσης είναι εξαιρετικά αργή η κίνηση τους κ μένουν 7 κ 15 χρόνια αντίστοιχα στα ζώδια που είναι τώρα), ενώ στο στοιχείο της Φωτιάς δεν υπάρχει κανείς πλανήτης (για όσους παρατήρησαν την απουσία του Χείρωνα που βρίσκεται στον Κριό απ’ τον χάρτη, να τονίσουμε ότι δεν είναι πλανήτης αλλά Κένταυρος). Βλέπουμε δλδ την επικράτηση των στοιχείων του Αέρα (λογική, επικοινωνία, κοινωνικότητα) κ του Νερού (συναισθηματισμός, δεκτικότητα), την χαμηλή παρουσία του στοιχείου της Γης (πρακτικότητα, ασφάλεια, υλικά αγαθά) κ την πλήρη απουσία του στοιχείου της Φωτιάς (ενθουσιασμός, δράση, αμεσότητα). Επίσης, κ αυτή η έκλειψη , όπως κ η προηγούμενη σεληνιακή, για την Ελλάδα έχει ωροσκόπο στην Παρθένο κ μεσουράνημα στους Διδύμους, πράγμα που μαζί με τις θέσεις των πλανητών μας δίνει έναν χάρτη όπου η μεταβλητή ποιότητα κυριαρχεί κατά κράτος και οδηγεί σε αστάθεια και αβεβαιότητα που χρωματίζει τα θέματα της επικοινωνίας, της λογικής αλλά κ των συναισθηματικών μας αντιδράσεων.
Κυβερνήτης της έκλειψης από ζώδιο είναι ο Ερμής, ο οποίος βρίσκεται σε σύνοδο με την Bellatrix, απλανή αστέρα του αστερισμού του Ωρίωνα, φύσης Ερμή κ Άρη (άρα ο ρόλος τους αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο) πρακτικά, μετέχει στην έκλειψη δεδομένου ότι απέχει λιγότερο από μία μοίρα από τα Φώτα κ κατευθύνεται προς αυτά: είναι ανάδρομος, καμένος, αλλά λίγες ώρες μετά την έκλειψη γίνεται cazimi, οπότε η λειτουργία του ιδίου βελτιώνεται, ενώ παράλληλα θα κάνει κ την κατώτερη σύνοδο του με τον Ήλιο. Το θέμα έγκειται στο ότι η τελευταία όψη που έκανε ο Ερμής πριν την έκλειψη είναι το τετράγωνο του με τον Ποσειδώνα, οπότε την ενέργεια αυτή μεταφέρει στα Φώτα. Κυβερνήτης της έκλειψης από τριπλότητα είναι ο Κρόνος, ο οποίος από την κατοικία του στον Υδροχόο την βλέπει με ανώτερο τρίγωνο, ενώ το όριο στο οποίο γίνεται η έκλειψη αλλά κ τον δεκανό (πρόσωπο) κυβερνάει ο Άρης, από την τελευταία μοίρα του Καρκίνου, ο οποίος μπορεί να μην κάνει όψη, ή έστω να επιμαρτυρά ζωδιακά την έκλειψη, βρίσκεται όμως στο ζώδιο της αντισκιάς των Διδύμων, άρα η επίδραση του αυξάνεται. Τα Φώτα βρίσκονται στο 7ο (τροπικό) Αραβικό μέγαρο, που κυβερνά ο Κρόνος. Βλέπουμε καθαρά ότι ενώ η προηγούμενη σεληνιακή έκλειψη ήταν υπό την διακυβέρνηση κ την ευεργεσία του Δία κ εμμέσως κ της Αφροδίτης, τώρα κυβερνάται από τον ουδέτερο Ερμή, που δεν είναι κ στην καλύτερη κατάσταση κ από τον Άρη κ τον Κρόνο, τους 2 «κακεργέτες» πλανήτες, όπως τους λέμε στην γλώσσα της παραδοσιακής Αστρολογίας, οπότε κ η δυναμική της ξεκινάει τελείως διαφορετικά.
Ένα απ’ τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτού του χάρτη είναι η Αφροδίτη, η οποία βρίσκεται στις 09ο.38’ Καρκίνου κ φαινομενικά δεν συνδέεται με την έκλειψη. Αν όμως δούμε πιο προσεκτικά, η αντισκιά της Αφροδίτης βρίσκεται στις 20.22 Διδύμων, σε σύνοδο δλδ με τα Φώτα κ με τον κυβερνήτη τους Ερμή, που σημαίνει ότι η δράση της Αφροδίτης σε αυτόν τον χάρτη είναι αυξημένη, αλλά όχι κ τόσο προφανής.
Κ επειδή δεν έφτανε η Ποσειδώνια ενέργεια που μεταφέρει ο Ερμής, και τα ίδια τα Φώτα βάλλονται με τετράγωνο από τον Ποσειδώνα γεγονός που καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο δυσδιάκριτα, ενώ ενισχύει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, τονίζοντας ακόμα περισσότερο τον ρόλο της Αφροδίτης, δεδομένου ότι η Αφροδίσια ενέργεια είναι μία απ’ τις 3 ενέργειες που όπως είχε γραφτεί σε προηγούμενο άρθρο, «εκφράζουν» την Ποσειδώνια ενέργεια, κ σε αυτόν τον χάρτη είναι η πιο ισχυρή σε σχέση με τον Δία κ την Σελήνη. Έτσι βλέπουμε ότι κ αυτή η έκλειψη κινείται στα μοτίβα της μητρικής της, δλδ γίνεται σε ζώδιο του αέρα κ χαρακτηρίζεται από την Αφροδίσια κ την Ποσειδώνια ενέργεια, στη δική μας όμως περίπτωση βάζει κ ο Ερμής ανεξίτηλη την σφραγίδα του. Υπάρχει ακόμα μία ομοιότητα με την μητρική: εκείνη έφερε τον νέο σπόρο της προηγηθείσας συνόδου Κρόνου / Ουρανού, ενώ η δική μας φέρει το φθίνον τετράγωνο του ίδιου συνοδικού κύκλου, μία φάση του κύκλου (γιατί δεν είναι απλά μια όψη) που μας καλεί σε έναν επώδυνο επαναπροσδιορισμό.
Οι δεσμοί στον χάρτη της έκλειψης βρίσκονται στην 10ο.46΄του άξονα Διδύμων – Τοξότη, σε στάση αναδρομής, έτοιμοι να αρχίσουν να κινούνται προς τα πίσω, κατά την συνήθη δλδ φορά τους. Είναι καλό να θυμόμαστε ότι κάποιες μέρες πριν από κάθε έκλειψη, οι δεσμοί γυρίζουν ορθόδρομοι κ κινούνται προς τα εμπρός, «προετοιμάζοντας» με αυτόν τον τρόπο τις αλλαγές που έπονται.
Ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζει κ ο δωδεκατημοριακός χάρτης της έκλειψης, (τον οποίο δεν θα αναρτήσουμε εδώ για οικονομία χώρου), ειδικά εάν συγκριθεί με τον χάρτη της Ελλάδας του 1974 (χάρτης της Μεταπολίτευσης) γιατί φέρνει τα Φώτα στις 27ο.25΄Αιγόκερω (σε σύνοδο με τον Πλούτωνα του χάρτη), φέρνει τον Κρόνο στις 8ο καρκίνου, επάνω στην Αφροδίτη, τον 12μοριακό ωροσκόπο στις 19ο.27΄καρκίνου, σε σύνοδο από αντισκιά με τον Βόρειο δεσμό, ενώ φέρνει τον Άρη στις 21ο.46΄Διδύμων, σε σύνοδο με τα Φώτα κ τον κυβερνήτης τους Ερμή, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τον μη προφανή ρόλο του σε την έκλειψη.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για μία έκλειψη που έχει μεγάλη συμπύκνωση ενεργειών στην επικοινωνία κ τον τρόπο σκέψης μας κ αντίληψης των πραγμάτων, διαδικασία όμως που βρίσκουμε κουραστική κ εξαντλητική καθώς νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, ενώ διαισθανόμαστε ότι πίσω από την εικόνα που ζωγραφίζεται δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες κ αυτές που έχουμε, ίσως να μην είναι κ τόσο ακριβείς: δεν ξέρουμε ολόκληρη την ιστορία! Έτσι, επικρατούν οι ήπια φυγόκεντρες ενέργειες που οδηγούν σε αφαίρεση, διάλυση κ αποδόμηση, που απομακρύνουν κομμάτια της καθημερινότητας μας, αλλά δεν είμαστε σε θέση ούτε να καταλάβουμε ποια κομμάτια είναι αυτά: θα το μάθουμε μετά τις 6 Ιουλίου, που ο Ερμής θα κάνει το τρίτο τετράγωνο του με τον Ποσειδώνα κ θα φύγει πια απ’ την επιρροή του.
Λόγω του συνδυασμού των όψεων κ των παράγωγων χαρτών, κ όχι λόγω της έκλειψης αυτής καθεαυτής, περιμένουμε στέρηση εσόδων και οικονομική δυσπραγία, ενώ και οι μετακινήσεις (κυρίως από εξωτερικό) θα είναι αρκετά προβληματικές. Επίσης, το επίπλαστα καλό κλίμα θα αρχίσει να αποδομείται.
Η έκλειψη αυτή θα επηρεάσει περισσότερο όσους έχουν Φώτα ή προσωπικούς πλανήτες ή ωροσκόπο ή μεσουράνημα από τις 17ο έως τις 23ο του άξονα Διδύμων/Τοξότη κ του άξονα παρθένου/Ιχθύων. Επίσης, όσοι έχουν γενέθλια σελήνη από 5ο έως 15ο του άξονα Παρθένου/Ιχθύων (σε τετράγωνο δλδ με τους δεσμούς της έκλειψης) θα έχουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.