Αισιοδοξία, νέα σχέδια και ψυχική ανάταση: Μια μεσοδιαστηματική ανάλυση της έκλειψης του Ιουνίου
Απο την Καλλιόπη Τσικνάκη
Διαδοχική έκλειψη στα μεταβλητά και πάλι, η ηλιακή έκλειψη στις 10 Ιουνίου, στην οποία ο Ερμής πρωταγωνιστεί ξανά ως τελικός κριτής και χορηγός στο μεγαλύτερο ποσοστό του χάρτη, ένας Ερμής δυνατός σε ουσιώδεις τιμές, στην κυβέρνηση του, αλλά αδύναμος λόγω της αναδρομής, με ρωμαλέους τον Ποσειδώνα, με τον οποίο σχηματίζει τετράγωνο και τον Δία με τον οποίο «βλέπονται» επίσης σε σχέση τετραγώνου. Μια έκλειψη που εστιάζει περισσότερο στο μέσα μας παρά σε εξωτερικά γεγονότα, μια έκλειψη που δεν λείπουν τα νεύρα και οι εντάσεις αλλά που δεν δρομολογεί μεγάλες εξελίξεις.
Έχει ένα σημειολογικό ενδιαφέρον το ότι στα επόμενα οκτώ χρόνια δεν θα ξαναδούμε έκλειψη στους διδύμους, ενώ μετά και την έκλειψη στον τοξότη τον Δεκέμβρη για τρία χρόνια δεν θα έχουμε έκλειψη στα μεταβλητά. Εδώ κάτι τελειώνει μας λέει το ρολόι του σύμπαντος, ζήσαμε τα χρόνια της αλλαγής, τα χρόνια της μεταλλαγής της ζωής μας και της καθημερινότητας, της οικιακής οικονομίας μας αλλά και των αντιλήψεων και των ιδανικών. Όμως, από το 2022 θα πούμε φτάνει με τη σκέψη και τα λόγια, τώρα δράση. Στο κλείσιμο αυτής της έντονα διδυμίσιας περιόδου εκλείψεων των τελευταίων 2 χρόνων αντί να κάνει ένα θριαμβευτικό φινάλε ο Ερμής δείχνει εσωστρέφεια και εγκράτεια. Παρουσιάζεται αναποφάσιστος και κυκλοθυμικός, μοιάζει με άφωνη Σίβυλλα που αδυνατεί να πει τον χρησμό. Αν ακολουθήσουμε τη «νοηματική» οδό των μεσοδιαστημάτων θα δούμε ότι συνομιλεί με όλους τους υπερβατικούς από τους οποίους περιμένει την έμπνευση, το νέο πρόσταγμα, τα νέα σχέδια και τις νέες ιδέες που τόσο έχει ανάγκη η ανθρωπότητα, ενώ με σκυμμένο κεφάλι τεντώνει το αυτί για ν΄ ακούσει τι γίνεται εκεί στο τέλος της διαδρομής, στους ιχθύς, όπου δυο γίγαντες βρίσκονται σε κυριαρχία.
Μια έκλειψη που υποτάσσεται στο πνευματικό αλλά δεν ξεχνά την κοινωνία και τις υλικές ανάγκες της μιας και γίνεται στη σκιά μιας τιτάνιας σύγκρουσης, αυτής του Κρόνου-Ουρανού που κλέβει την παράσταση για όλη την φετινή χρονιά. Η τεχνοκρατική υλική εξέλιξη έναντι του συνόλου, η εργονομία και το ιδιωτικό έναντι της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της ισότητας. Ένας Ερμής-νους που έχει πολλά να διαχειριστεί και λυγίζει, παρ’ όλα αυτά «στήνει» άμυνες προς τον ανώτερο εαυτό, δεν ζητά βοήθεια από το σύμπαν, δεν είναι αρκετά εκπαιδευμένος για να συλλάβει το κρυμμένο σχέδιο των θεών, νιώθει μια πολεμική διάθεση προς ότι ξεπερνά τα έλλογα όρια και ίσως έχει και δίκιο, γιατί συχνά συναντά μια άγουρη πνευματικότητα, μια έμπνευσης που έρχεται και φεύγει σαν γκεστ σταρ, όπως ο Δίας στους ιχθύς. Και οι τρεις σε ένα φληνάφημα ανθρωπισμού, χαράς, αφθονίας και όχι ακόμη αληθινής ανθρωπιάς και αγάπης- όχι ακόμη, όσο διαρκούν τα τετράγωνα παλιών αντιλήψεων και πεθαμένων συναισθημάτων. Και ίσως γι’ αυτό ο Ερμής αναδρομεί και πηγαίνει προς τον ήλιο, διαλογίζεται και μας παρακινεί να κάνουμε το ίδιο, να στραφούμε μέσα μας και να βρούμε τις απαντήσεις στο εσωτερικό μας φως, γιατί πλέον οι γκουρού και οι προφήτες δεν μας πείθουν και δεν περιμένουμε κανέναν σωτήρα να μας σώσει.

Φώτα και Ερμής σφιχταγκαλιασμένοι -19η και 20η μοίρα Διδύμων
Τα μεσοδιαστήματα των Φώτων και του Ερμή, στις 19 και 2ο μοίρες των μεταβλητών (δίδυμοι, παρθένοι, τοξότες, ιχθύες) είναι σχεδόν ίδια μιας και βρίσκονται σε πολύ κοντινή σύνοδο. Το Ήλιος/Ποσειδώνας και το Σελήνη/Ποσειδώνας μας λέει κατευθείαν για τις ευκαιρίες και τις παγίδες που ενεργοποιήθηκαν και από την προηγούμενη έκλειψη, για την έμπνευση, την ευαισθησία, την καλλιτεχνικότητα, τη διαίσθηση και όλο τον εσωτερικό και εξωτερικό πλούτο που ο Ποσειδώνας κομίζει αλλά και για την απάτη, την ψευδαίσθηση, το παρασκήνιο και τελικά μαζί με τον Ερμή, το ψέμα, είναι στο χέρι μας και στη διάκριση μας να επιλέξουμε το αληθινό και ας θυμηθούμε το ότι λάμπει δεν είναι χρυσός.
Καθώς ο Ποσειδώνας συνδέεται και με την ασθένεια αλλά και τη χημεία και τη φαρμακοβιομηχανία, η ενεργοποίηση αυτού του μεσοδιαστήματος μας ενημερώνει για νέες επιστημονικές ανακαλύψεις σε σχέση με τον ιό και τo φάρμακο για την ίαση του αλλά και πιθανές μεταλλάξεις ενώ με τον Ερμή και πάλι ευνοείται η έρευνα του φαρμάκου αλλά και οι ψευδείς ειδήσεις σε σχέση με τον
Κοινά με τα Φώτα είναι και τρία δύσκολα μεσοδιαστήματα το Άρης/Ουρανός, Κρόνος/Πλούτωνας και Ουρανός/Πλούτωνας. Ο συνδυασμός αυτών των πλανητών γεννά βία, ατυχήματα και ασθένεια. Ο Ουρανός και ο Άρης λειτουργούν ως πυρίτιδα αλλά μπορούν να δώσουν και την ενέργεια για μεγάλα έργα, τέτοια που οραματίζονται ο Κρόνος και ο Πλούτωνας. Ο Ερμής και τα Φώτα στο ενδιάμεσο αυτών των πλανητών μπορούν να σχηματοποιήσουν και να γειώσουν σημαντικές ιδέες. Ο Πλούτωνας αναμοχλεύει πάθη αλλά αποδομεί ή θανατώνει ότι παλιό και σαθρό. Από την άλλη με την δύναμη και τη φιλοδοξία του, μαζί με τον Κρόνο στήνουν νέα καθεστώτα αλλά και νέες δικτατορίες, μιας και για τον Έμπερτιν το μεσοδιάστημα αυτό είναι άξονας κατάλυσης της εξουσίας. Ο Άρης εντείνει τα νεύρα, το θυμό και την διαμαρτυρία και μαζί με τον Ουρανό προσκαλεί σε επανάσταση. Ανατρεπτικές ιδέες, νέες ιδέες ευνοούνται.
Τα μεσοδιαστήματα του Ουρανού και του Κρόνου -12η και 13η μοίρα σταθερών
Εδώ συναντάμε το μεσοδιάστημα Δίας/Πλούτωνας, από τα πιο large θα λέγαμε, μεσοδιάστημα μεγάλου πλούτου και μεγάλης δύναμης, επηρεάζει πιο πολύ τα σταθερά (ταύρους, λέοντες, σκορπιούς και υδροχόους) και καθώς και ο Κρόνος και ο Ουρανός το μοιράζονται θα λέγαμε ότι όπως συμβαίνει μετά από κάθε κρίση η δύναμη και το χρήμα θα αλλάξει χέρια, νέες εξουσίες θα παρουσιαστούν αλλά και κάποιες ισχυρές οικογένειες, κάποιοι καλά εδραιωμένοι θεσμοί και οργανισμοί θα επεκταθούν ακόμη περισσότερο σε δύναμη.
Την αναδρομή του Κρόνου γλυκαίνουν τα μεσοδιαστήματα της Αφροδίτης με τα Φώτα, και η δριμύτητα του αυστηρού πλανήτη στεφανωμένη από τόση θηλυκή ενέργεια απαλύνεται και εξανθρωπίζεται.
Τα αισιόδοξα μεσοδιαστήματα των δεσμών και του Πλούτωνα
Καθώς ο Βόρειος Δεσμός βρίσκεται σε όψη 1,5 τετραγώνου με τον Πλούτωνα -στη 10η των μεταβλητών και στην 26η των παρορμητικών(κριοί, καρκίνοι, ζυγοί, αιγόκεροι)-παρουσιάζουν κοινά μεσοδιαστήματα τα οποία στην πλειοψηφία τους περιέχουν τον Δία και την Αφροδίτη. Πρόκειται για τα αισιόδοξα Ήλιος/Δίας, Σελήνη/Δίας και Ερμής/ Δίας τα οποία γεννούν ελπίδες, ψυχική ανάταση αλλά και υπερβολική αισιοδοξία κάποιες φορές, μεγάλα λόγια και μεγάλες πλάνες. Είναι πάντως θετικά για την υγεία μας, σωματική και ψυχική. Η Αφροδίτη, παραδοσιακή ευεργέτιδα των ανθρώπων μαζί με τον αυστηρό Κρόνο βρίσκεται στο μεσοδιάστημα των δεσμών κάτι που μας προσγειώνει στην πραγματικότητα και μας λέει ότι ναι μεν ο Δίας θα δώσει τα δώρα του αλλά χρειάζεται και σύνεση και εργασία και πειθαρχία. Το Αφροδίτη/Ουρανός ευνοεί ξαφνικούς έρωτες αλλά και ξαφνικούς χωρισμούς για όσους έχουν πλανήτη ή σημείο στις παραπάνω μοίρες. Επίσης, δείχνει σκαμπανεβάσματα σε οικονομικά θέματα, κάτι που επιτείνει την ανάγκη μιας πιο αυστηρής και «κρόνιας» ματιάς σε θέματα ειδικά οικονομικά αλλά και συναισθηματικής φύσης.