ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Έκλειψη επιβολής και ελέγχου-θα φέρει ένταση και πόλωση- Μεσοδιαστηματική ανάλυση

Έκλειψη επιβολής και ελέγχου-θα φέρει ένταση και πόλωση

Της Καλλιόπης Τσικνάκου

Ανάλυση μεσοδιαστημάτων

Μιλιταριστική, έντονη, πολωμένη, αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της έκλειψης της 19ης Νοεμβρίου 2021, στην 27η μοίρα του Ταύρου. Πανσέληνος αποκαλύψεων, βίας και έντασης. Ανελέητος αγώνας για δύναμη και έλεγχο, διελκυστίνδα λαού και εξουσίας. Δίνει μια αίσθηση μακάβριου αλλά αποπνέει και μια δύναμη για ζωή και για αναγέννηση.

Η αντίθεση Άρη-Ουρανού μας προδιαθέτει για ξαφνικά και βίαια γεγονότα ή σοβαρά ατυχήματα, ενώ όταν ο φιλήδονος Ταύρος έρχεται σε αντίθεση με τον αβυσσαλέο εραστή, τον Σκορπιό, το κόκκινο το αμαρτωλό και το μαύρο του πένθους δε θα λείψουν καθώς πράξεις πάθους είναι πολύ πιθανές.  Αλλά αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, που θα το αγκαλιάσει ο φοβερός και τρομερός Αλγκόλ, απλανής αστέρας στον αστερισμό του Περσέα, που έχει δαιμονοποιηθεί σχεδόν -όχι άδικα-,  που συνδέεται με αποκεφαλισμούς, με τέρατα και μοιραία γεγονότα, με σεξουαλική και ηθική αποχαλίνωση. Ωστόσο η Σελήνη αυτή είναι δυνατή, έχει αγάπη για την ασφάλεια και την ηρεμία και ο Αλγκόλ της δίνει μια δημιουργική, θηλυκή και ζωογόνα πτυχή, μια πανάρχαια θηλυκή δύναμη αντίστοιχη με αυτήν του Άρη στον Σκορπιό, που είναι δυνατός, γεννήτορας και δημιουργός αλλά μπορεί και να θανατώσει και να καταστρέψει. Όπως όλα στην αστρολογία, και αυτή η έκλειψη μας δείχνει ποια θα είναι η ενέργεια και είναι στο χέρι μας πως θα την χρησιμοποιήσουμε. Συγκρούσεις πάντως, κάθε μορφής, δεν θα αποφευχθούν και με έναν Κρόνο να τετραγωνίζει τα τεκταινόμενα μπορούμε να δούμε όλη αυτήν την πόλωση σαν ευκαιρία να θέσουμε πιο σωστά τα όρια μας. Ο Κρόνος άλλωστε ελέγχει την πλειοψηφία των πλανητών, ακόμη και τη Σελήνη και τον ωροσκόπο της έκλειψης για την Ελλάδα, ενώ απομένει στον πολεμοχαρή Άρη η συμμαχία με τον Ήλιο και με τον Ερμή. Γεγονότα που θα περιορίσουν τις ελευθερίες μας, γεγονότα οικονομικών αναταράξεων πρέπει επίσης να αναμένονται.  Η πανσέληνος επηρεάζει κυρίως ταύρους, λέοντες, σκορπιούς και υδροχόους και κυρίως όσους έχουν ήλιο, ωροσκόπο ή προσωπικούς πλανήτες από την 24η έως την τελευταία μοίρα των ζωδίων αυτών. Και βέβαια κράτη και οργανισμούς που έχουν αντίστοιχα σημεία ή πλανήτες σε αυτά τα ζώδια, ενώ η συμμετοχή του Βόρειου Δεσμού στα περισσότερα μεσοδιαστήματα δείχνει ότι θα επηρεάσει μεγάλες μάζες πληθυσμού, ασχέτως αν ο χάρτης τους δεν συνδέεται ευθέως με την έκλειψη.

Τα Φώτα

Ερμής/ Βόρειος Δεσμός: Ο Ερμής σχηματίζει σύνοδο και αντίθεση αντίστοιχα με Ήλιο και Σελήνη. Ο Ερμής στον Σκορπιό είναι διεισδυτικός, καχύποπτος, έχει ευαίσθητες κεραίες αλλά και σκληρότητα στη σκέψη και στην έκφραση. Μπορεί κυριολεκτικά να γίνει ανελέητος αλλά έχει και το χάρισμα ενός καλού ντεντέκτιβ. Υπόγεια διπλωματία, κρυφή αλληλογραφία, ερωτικά σκάνδαλα, έρευνα σε βάθος, όλα αυτά είναι στην ατζέντα αυτού του Ερμή και πολλά «άπλυτα» και κρυμμένα μυστικά θα βγουν στην επιφάνεια υπό το φως της Πανσελήνου. Η όψη, ωστόσο, ευνοεί και μια πιο βαθιά συζήτηση και εξέταση θεμάτων που αφορούν στη διατροφική κρίση, στην φτωχοποίηση της μάζας  και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ειδικά στη μόλυνση των υδάτων. Με το Βόρειο Δεσμό να είναι στο φιλικό γι’ αυτόν και επικοινωνιακό ζώδιο των Διδύμων, η κρίση μπορεί να ιδωθεί και σαν ευκαιρία.

Δίας/Βόρειος Δεσμός: Είναι μεγάλη η εξάπλωση και ο αντίκτυπος όταν ο επεκτατικός Δίας συναντά τις μάζες και καθώς Ήλιος και Σελήνη βρίσκονται σε αντίθεση είναι πιθανές οι συγκρούσεις με την εξουσία. Η Σελήνη, σε έξαρση στον Ταύρο, σε κοντινή σύνοδο με τον Αλγκόλ δείχνει μια ορμητική διάθεση του κόσμου να αντικρίσει το σκοτεινό πρόσωπο της εξουσίας, μιας και το δυσμενές αυτό άστρο, που συμβολίζει το κεφάλι της Μέδουσας, συνδέεται με τη θηλυκή δύναμη και με τη δημιουργική αρχή αλλά στα αγριότερα της θα λέγαμε, είναι το κρυμμένο πρόσωπο του τέρατος που έρχεται να φωτιστεί και το τέρας μπορεί να είναι η εξουσία, μπορεί να είναι η κοινωνία, οι γονείς, εσείς και γω, ο καθένας μας τελικά. Η ανάμιξη του Δία και του Βόρειου Δεσμού τεντώνει το σχοινί, φτάνει τα πράγματα στα άκρα. Και καθώς ο άξονας Ταύρου-Σκορπιού συνδέεται τόσο με τον έρωτα, όσο και με τα οικονομικά, ακραίες καταστάσεις θα μπορούσαν να συμβούν στα δυο αυτά πεδία κυρίως. Δεν είναι άξονας ανατροπής αυτός των σταθερών, ωστόσο, μπορεί να φέρει τις αλλαγές που έχουν ήδη ετοιμαστεί, που υποβόσκουν και σιγοψιθυρίζονται σε κάθε «γειτονιά» που έχει επισκεφθεί ο Ερμής το προηγούμενο διάστημα, και κυρίως ο Ερμής στον Ζυγό. Ο υδροχοϊκός Δίας δείχνει μια τάση, μια κρόνια κατεύθυνση: η κοινωνία να υπερβεί το ατομικό αλλά αυτό όσο καλό κι αν ακούγεται, μπορεί να σαρώσει ατομικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Αφροδίτη: Αν και ευνοϊκή από ζώδιο, η Αφροδίτη στην 12η μοίρα του Αιγόκερου σχηματίζει όψεις σκληρές με τα φώτα, που αν τις δούμε μεσοδιαστηματικά, δείχνουν μια δυσκολία τόσο στα οικονομικά, όσο και στα αισθηματικά. Όπως είπαμε παραπάνω συναντά τα φώτα σε δύσκολες, πλην όμως δευτερεύουσες όψεις, που σημαίνει ότι η παρουσία της θα γίνει έμμεσα αισθητή. Μια  γήινη  Αφροδίτη, που αντλεί δυνάμεις από την τριπλότητα της, και είναι ουσιαστικά με το μέρος της σελήνης, με το μέρος της καθημερινής διαβίωσης, της προστασίας και ασφάλειας και είναι συντηρητική μεν, αλλά και πρακτική και φιλόδοξη. Η υπερπήδηση των εμποδίων μπορεί να γίνει με την βοήθεια ενός μαχητικού και ορμητικού Άρη στον Σκορπιό, με τον οποίο σχηματίζει ευνοϊκή όψη. «Τα καλά κόποις κτώνται»  μας λέει με λίγα λόγια, μην ξεχνάμε ότι φιλοξενείται από τον Κρόνο στο σπίτι του και θα μείνει εκεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου, ένα διάστημα για να οργανώσουμε και να γειώσουμε στόχους, σχέσεις, οικονομικά. Δε μας τάζει παλάτια αλλά ξεπέρασμα των εμποδίων και συγκρατημένη οικονομική πρόοδο μπορεί να μας τα υποσχεθεί, ενώ υπό προϋποθέσεις θα ευνοήσει αρμονικούς και επιτυχημένους γάμους. Καλό είναι ωστόσο να μην γίνουν πολύ κοντά στην έκλειψη, γιατί υπάρχουν και σκληρά μεσοδιαστήματα που δεν ευνοούν την έκφραση συναισθημάτων, ούτε τις ενώσεις.

Ερμής

Καμμένος από τον ήλιο μικραίνει σε δυναμική, δεν παύει ωστόσο να είναι στο επίκεντρο,  μαζί με την αντίθεση Άρη-Ουρανού. Σε ένα ζώδιο που θεωρείται «άφωνο», η επικοινωνία του θα είναι στη νοηματική γλώσσα, ο Ερμής δίνει τη δύναμη του στον ήλιο και θα έχουμε αποκαλύψεις από σκάνδαλα οικονομικά και ερωτικά, που θα συνδέονται με ηγετικές προσωπικότητες. Ζώδιο με στρατηγικές ικανότητες ο σκορπιός, θα αυξήσει την πίεση της εξουσίας και την προπαγάνδα της, να περιμένουμε κάτι γκαιμπελικό, κάτι σαν διωγμό, σαν μαζική στοχοποίηση. Ο πιο προφανείς στόχοι, βέβαια -σύμφωνα και με την επικαιρότητα- θα είναι εμβόλιο, δημοσιογραφία και ίσως να είναι και η σειρά της αστρολογίας να μπει στο κάδρο. Σε γενικές γραμμές δεν είναι καλή περίοδος για χαλαρή επικοινωνία, είναι προτιμότερος ένας βαθύς στοχαστικός νους και λόγος. Τα μεσοδιαστήματα επικυρώνουν αυτήν την γενική εικόνα και πιο συγκεκριμένα έχουμε τον Ερμή να συμμετέχει στα εξής:

Ουρανός/Βόρειος Δεσμός: Είναι ένας άξονας μαζικής αναστάτωσης και παράξενων οργανώσεων σύμφωνα με τον Έμπερτιν και αν συνδέσουμε αυτά τα δυο με την αντίθεση Άρη και Ουρανού μπορούμε να εικάσουμε ότι θα έρθουν στα φώτα της δημοσιότητας νέες ομάδες, πιθανά στρατιωτικού τύπου, που θα φανερωθούν μέσα από δράσεις που θα φέρουν ένταση, ίσως και βία. Στη θετική του μορφή ο άξονας αυτός μπορεί να δώσει νέες γνωριμίες, προοδευτική δράση, πρωτοποριακές ομάδες και συνεταιρισμούς. Ο Ερμής θα κάνει τα αποκαλυπτήρια τους ή θα συμβάλλει μέσα από την επικοινωνία και τα ΜΜΕ στην εδραίωση τους.

Ήλιος/Άρης: πολύ δημιουργικό μεσοδιάστημα, δίνει ζωντάνια και δύναμη. Καλός για επιχειρηματικά σχέδια, μπορεί να φέρει ωστόσο καυγάδες και βία. Στηριζόμενος στις διελεύσεις, ο Έμπερτιν τον συνδέει με κλήση για στρατιωτική θητεία -και εδώ να σκεφτούμε την επιστράτευση των γιατρών. Μπορεί επίσης να συσχετιστεί με πόλεμο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Ερμής ντύνεται στα χακί και ο λόγος του είναι στρατευμένος, είτε στη μία, είτε στην άλλη πλευρά. Το  συναντάμε και στο μεσοδιάστημα Σελήνης/Άρη, που συνδέεται με σχέσεις, με γυναίκες και επίσης με ένταση και βία, ειδικά σε γυναίκες, αλλά και με δυνατά συναισθήματα όπως το σθένος και το θάρρος.

Άρης

Είναι ωραίος και το ξέρει, ο Άρης στον Σκορπιό δεν έχει αυταπάτες, έχει όμως μυστικά. Και του αρέσει να παίζει με τα όπλα και τα μαχαίρια. Ορμέφυτα δρα,  θα επιβάλλει τους όρους του και οι κρυφές προθέσεις του αποκαλύπτονται από τα μεσοδιαστήματα:

Πλούτωνας/Βόρειος Δεσμός είναι το πιο σημαντικό μεσοδιάστημα. Σα να λέμε ότι με το «καλημέρα» μας δείχνει τι ήρθε να κάνει στον Σκορπιό. Διψάει για δύναμη, θέλει κύρος,  αυτό ισχύει για ομάδες, κράτη, εξουσίες, λαούς,  και για μας και την οικογένεια μας σε πιο προσωπικό επίπεδο. Μπορεί να συνδεθεί και με μαζικούς θανάτους και με μυστικές οργανώσεις αυτός ο άξονας και επίσης με κρυφά σχέδια εξουσίας και με βίαιες πράξεις από και προς την εξουσία.  

Ερμής/Κρόνος: δίνει αγκυλωμένη σκέψη που όμως μπορεί να γίνει και λιτή, και οργανωμένη και βαθιά φιλοσοφική, αν χρησιμοποιηθεί θετικά η ενέργεια. Με τον Άρη στο μεσοδιάστημα αυτό περιμένουμε χωρισμούς και βίαιες πράξεις.

Δίας

Τα πιο σημαντικά μεσοδιαστήματα του ευεργέτη του ζωδιακού είναι:

Ήλιος/Ερμής και Σελήνη/Ερμής: Υπακούει στα κελεύσματα του Κρόνου ο πληθωρικός Δίας και γίνεται κάπως ισχνός και οστέινος αλλά δεν παύει να μεσολαβεί σε μια καλύτερή επικοινωνία, σε μια πιο θετική έκφραση του λόγου, σε μια πιο αισιόδοξη διατύπωση σχεδίων και προθέσεων. Βέβαια, «απού τάσσει, δε φτωχαίνει» λένε στα χωριά της Κρήτης, αυτός ο Δίας δεν κρατάει μεγάλο καλάθι, τα λέει όμως ωραία.

Άρης/Βόρειος: Μαζί με τον Δία είναι μια παραίνεση για να αντλήσουμε χαρά από τη φυσική ένωση, για χαρούμενες συνεργασίες, για ν΄ αντλήσουμε θάρρος και δύναμη μέσα από μοίρασμα και μέσα από ομάδες. Ωστόσο, ως μεσοδιάστημα μπορεί να λειτουργήσει και με τρόπο βίαιο και εξαναγκαστικό -μπορεί να αφορούν σε μεγάλα πλήθη αυτές οι βίαιες πράξεις-  και επίσης μπορεί να συνδεθεί με το αδίκημα του βιασμού.

Ποσειδώνας/Πλούτωνας: πάλι αναδεικνύεται το κρυφό και οι μυστικές οργανώσεις, εδώ μαζί με τον Δία ζούμε  πλέον τις παραισθήσεις, τις δηλητηριάσεις, ακόμη και το θάνατο, αλλά συναντάμε και την ουτοπία και τη χίμαιρα και την κρυφή ευδαιμονία.

Κρόνος

Ερμής/Πλούτωνας: Είναι όταν το νευρικό σύστημα παθαίνει κρίσεις! Και δεν είναι καθόλου ευοίωνο που πέφτει πάνω στον Κρόνο. Σίγουρα στο προσεχές διάστημα θα ζήσουμε καταστάσεις που θα δοκιμάσουν τα νεύρα μας και την ψυχική μας υγεία. Επίσης συνδέεται με τον δυνατό λόγο, που μπορεί να επηρεάσει τα πλήθη και βεβαίως με την προπαγάνδα. Προϊδεάζει και για χωρισμούς και για θανάσιμα ατυχήματα ή πράξεις βίας.

Δίας/Πλούτωνας: Τα πολλά λεφτά πάνε στην εξουσία, εκτός κι αν δούμε αυτόν τον Κρόνο στον υδροχόο να αλλάζει και να πηγαίνει με την κοινωνία, δεν το συνηθίζει πάντως, προτιμάει την βολή του, είναι επαναστάτης του καναπέ. Ένα μεσοδιάστημα που δείχνει αγκύλωση και τελμάτωση, κλείσιμο στο καινούργιο και στην αλλαγή. Μπορεί, ωστόσο, να εμπνεύσει και την επιθυμία για άνοδο οικονομική και κοινωνική.

Ουρανός

Εκ τω πρωταγωνιστών και αυτός της έκλειψης, άλλωστε από τότε που μπήκε στον ταύρο η μια οικονομική αναταραχή ακολουθεί την άλλη και οι συνήθεις μας έχουν αλλάξει δραστικά. Τα μεσοδιαστήματα του είναι:

Πλούτωνας/Βόρειος Δεσμός: Παρών και εδώ ο Βόρειος Δεσμός, να μας υπενθυμίζει καρμικούς δεσμούς, τη συγγένεια μας με όλους τους ανθρώπους και με όλα τα ζωντανά πλάσματα του πλανήτη, την ανάγκη σύνδεσης με την κοινωνία μέσα από την καλλιέργεια καλύτερων δομών και καλύτερων προθέσεων. Αυτά θέλει να αλλάξει ο Ουρανός, με εργαλείο την οικονομική μας συνάφεια. Αν αυτός ο άξονας εκφραστεί με αρνητική μορφή τότε έχουμε αγώνα για εξουσία, κρυφές οργανώσεις, συγκέντρωση δύναμης σε λίγα άτομα, διαμαρτυρία και ατυχήματα.  Τα μεσοδιαστήματα Ήλιου/Πλούτωνα και Σελήνης/ Πλούτωνα που σχηματίζονται σε κάποια απόσταση δυναμιτίζουν  την ένταση προκειμένου να γεννηθεί το καινούργιο, να αλλάξουμε, να μετασχηματιστούμε ως κοινωνία πλέον, και αυτό αν δε γίνει με το καλό,  γίνεται με αναταραχή και βία επειδή η ενέργεια του Ουρανού συναντά αντίσταση.

Άρης/Κρόνος: Εκτός από την αντίθεση του Άρη με τον Ουρανού, που από μόνη της είναι ένα μεσοδιάστημα εκρηκτικών καταστάσεων, έρχεται και ο Κρόνος να βάλει το χεράκι του, και να λειτουργήσει  αυτό το ταυ τετράγωνο σαν αγγελτήριο θανάτου. Άλλωστε αυτοί οι δυο, πανίσχυροι και κακεργέτες, ελέγχουν όλο το παιχνίδι της έκλειψης, με τον Ποσειδώνα να στέκεται σε δυσθεώρητα ύψη, περήφανος, ουμανιστής, αγνός και καθαρός, αλλά μόνος του.  Μια πολύ δύσκολη συγκυρία που χρειάζεται όση δύναμη, όση υπομονή και όση αντοχή διαθέτει ένας άνθρωπος για να ανταπεξέρθει, είναι ωστόσο και μια συγκυρία που γεννά νικητές, που βγάζει ήρωες, που δημιουργεί υπερανθρώπους.

Ποσειδώνας

Θα ξεπλύνει ότι ακάθαρτο βγει στην επιφάνεια και είναι μια νησίδα ηρεμίας και οραματισμού, μια δυνατότητα αποστασιοποίησης από όλη την πόλωση, ένα βήμα πίσω για να δούμε τα ουσιαστικά και αυτά που μας ενώνουν ή έστω μας επιτρέπουν να βρούμε κάποια ισορροπία. Αρκεί βέβαια να μην πέσουμε στα «σκληρά», γιατί ο Ποσειδώνας μπορεί να μας παρασύρει και στο παραμύθι και στην ψευδαίσθηση.

Ήλιος/Αφροδίτη και Σελήνη/Αφροδίτη, είναι τα βασικά μεσοδιαστήματα, μεσολαβεί εδώ στα φώτα και προσκαλεί και την Αφροδίτη, ώστε με ένα βήμα πιο πάνω, μέσα από πίστη σε αρχές και αξίες να διαβούμε το Ρουβίκωνα της έκλειψης, γιατί μη γελιόμαστε γι’ αυτό μιλάνε τα υπόλοιπα μεσοδιαστήματα. Όμως, στην όαση του Ποσειδώνα  τα μεσοδιαστήματα ευνοούν τον έρωτα, φυσικό ή πλατωνικό, για έναν άνθρωπο, για μια ιδέα, για μια προσωπική ή καλλιτεχνική δημιουργία.

Πλούτωνας

Ο πανίσχυρος νάνος έχει εμμονή με το θανατικό, έτσι φέρνει στο προσκήνιο τα μεσοδιαστήματα:

Αφροδίτη/Κρόνος, που δεν είναι ευνοϊκό για γυναίκες, ούτε για γάμο και για έρωτα. Είναι αυτός ο Κρόνος που ξεφυτρώνει από παντού μαζί με τον Άρη και χρωματίζουν την έκλειψη. Μαζί με τον Πλούτωνα μπορεί να δημιουργήσει χωρισμούς και άλλες ακραίες και παθιασμένες καταστάσεις, ζήλεια, απιστία.

Ήλιος/Ποσειδώνας και Σελήνη/Ποσειδώνας, μεσοδιαστήματα που αν δεν μας παρακινήσουν σε έμπνευση και σε υπέρβαση, σε ευαισθητοποίηση και σε σύνδεση με τον εσωτερικό μας κόσμο, αν δε βγάλουμε ότι καλύτερο υπάρχει μέσα μας βαθιά με λίγα λόγια, τότε μπορεί να λειτουργήσουν αντίστροφα, βίαια, σαν ασθένεια, σαν εξαπάτηση, σαν σοκαριστικά γεγονότα που με κάποιο τρόπο προσκαλέσαμε στη ζωή μας.

Ποσειδώνας/Βόρειος Δεσμός: Και πάλι ένα μεσοδιάστημα που μπορεί να λειτουργήσει σα δίκοπο μαχαίρι, σαν μαζική ύπνωση, σαν μαζική δηλητηρίαση, σαν ασθένεια αλλά και σαν έμπνευση. Βέβαια το τελευταίο ευνοεί τους καλλιτέχνες, εμείς οι υπόλοιποι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για προβλήματα στις σχέσεις ή για άρρωστα άτομα στο περιβάλλον μας και ακόμη για μια εξάπλωση του ιού αλλά και της προπαγάνδας σε σχέση με το θέμα είτε υπέρ, είτε κατά του εμβολίου, ανεξάρτητα δηλαδή από το σε πια πλευρά αποφασίσαμε να σταθούμε.

Αρέσει σε %d bloggers: